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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
18/12/2018 |
Data da última atualização: |
22/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HAMAN, D.; TONKIEL, K. F.; MATTHIENSEN, A.; ZENI, J.; VALDUGA, E.; PAROUL, N.; STEFFENS, C.; TONIAZZO, G.; CANSIAN, R. |
Afiliação: |
URI/Erechim; URI/Erechim; ALEXANDRE MATTHIENSEN, CNPSA; URI/Erechim; URI/Erechim; URI/Erechim; URI/Erechim; URI/Erechim; URI/Erechim. |
Título: |
Ultrasound use for listeria monocytogenes attached cells removal from industrial brine injection needles. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Italian Journal of Food Sciences, v. 30, p. 662-672, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This work aimed at studying methods for Listeria monocytogenes attached cells removal from food industry equipment. In order to verify possible contamination points, a tracking was carried out in food products and equipment surfaces (brine injection needles) by swab. Brine injection needles were defined as a study due to their higher contamination potential. L. monocytogenes adhesion after 6 h contact with needles was observed. Minimum bactericidal concentration (MBC) of peracetic acid on L. monocytogenes attached cells was 0.06 and 0.24% with 6 and 24 h contact with bacteria, respectively. 75% power (700 W) and 14 min exposure ultrasound treatment showed a 3.25 Log CFU microbial load reduction in injection needles. The combination of ultrasound and peracetic acid showed an MBC reduction from 0.24 to 0.03%, hence, it may be recommended for meat industry application. |
Palavras-Chave: |
Sanitização. |
Thesagro: |
Desinfecção; Equipamento Industrial; Indústria Alimentícia; Listeria Monocytogenes. |
Thesaurus Nal: |
Equipment; Food industry; Sanitizers; Spoilage microorganisms. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01824naa a2200325 a 4500 001 2101942 005 2019-01-22 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHAMAN, D. 245 $aUltrasound use for listeria monocytogenes attached cells removal from industrial brine injection needles.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: This work aimed at studying methods for Listeria monocytogenes attached cells removal from food industry equipment. In order to verify possible contamination points, a tracking was carried out in food products and equipment surfaces (brine injection needles) by swab. Brine injection needles were defined as a study due to their higher contamination potential. L. monocytogenes adhesion after 6 h contact with needles was observed. Minimum bactericidal concentration (MBC) of peracetic acid on L. monocytogenes attached cells was 0.06 and 0.24% with 6 and 24 h contact with bacteria, respectively. 75% power (700 W) and 14 min exposure ultrasound treatment showed a 3.25 Log CFU microbial load reduction in injection needles. The combination of ultrasound and peracetic acid showed an MBC reduction from 0.24 to 0.03%, hence, it may be recommended for meat industry application. 650 $aEquipment 650 $aFood industry 650 $aSanitizers 650 $aSpoilage microorganisms 650 $aDesinfecção 650 $aEquipamento Industrial 650 $aIndústria Alimentícia 650 $aListeria Monocytogenes 653 $aSanitização 700 1 $aTONKIEL, K. F. 700 1 $aMATTHIENSEN, A. 700 1 $aZENI, J. 700 1 $aVALDUGA, E. 700 1 $aPAROUL, N. 700 1 $aSTEFFENS, C. 700 1 $aTONIAZZO, G. 700 1 $aCANSIAN, R. 773 $tItalian Journal of Food Sciences$gv. 30, p. 662-672, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registro |
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Registros recuperados : 9 | |
1. | | HOFFMANN, A.; PASQUAL, M.; CHALFUN, N. N. J.; VIEIRA, S. S. N. Substratos na indução e desenvolvimento in vitro de raízes em dois porta-enxertos de macieira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 36, n. 11, p. 1371-1379, nov. 2001 Título em inglês: Substrates for in vitro adventitious root induction and development on two apple rootstocks.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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2. | | TOFANELLI, M. B. D.; CHALFUN, N. N. J.; HOFFMANN, A.; CHALFUN JÚNIOR, A. Efeito do ácido indolbutírico no enraizamento de estacas de ramos semilenhosos de pessegueiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 7, p. 939-944, jul. 2002 Título em inglês: Effect of indolebutyric acid on rooting ability of semihardwood stem cuttings of peach.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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3. | | NORBERTO, P. M.; CHALFUN, N. N. J.; PASQUAL, M.; VEIGA, R. D.; MOTA, J. H. Efeito de época de poda, cianamida hidrogenada e irrigação na produção antecipada de figos verdes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 36, n. 11, p. 1363-1369, nov. 2001 Título em inglês: Effect of pruning time, hydrogenated cyanamide and irrigation upon anticipated production of green figs.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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7. | | ABRANHAO, E.; CHALFUN, N. N. J.; NOGUEIRA, D. J. P.; OLIVEIRA, N. C. de; REGINA, M. A.; ALVARENGA, A. A. Sistemas de Formacao e Densidade do Pessegueiro. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.26, n.3, p.341-345, mar.1991Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. | | GOMES, W. de A.; CHALFUN, N. N. J.; PECHE, P. M.; MENEZES, T. P. de; SOARES FILHO, W. dos S.; FAQUIM, V. Estudo de diferentes alturas de repicagem na produção de biomassa de porta-enxertos cítricos em sistema hidropônico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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9. | | HOJO, R. H.; CHALFUN, N. N. J.; HOJO, E. T. D.; VEIGA, R. D.; PAGLIS, C. M.; LIMA, L. C. de O. Produção e qualidade dos frutos da goiabeira 'Pedro Sato' submetida a diferentes épocas de poda. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 3, p. 357-362, mar. 2007 Título em inglês: Production and quality of guava fruits 'Pedro Sato' submitted to different pruning times.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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